Alegerea patului potrivit pentru copiii de peste 2-3-4 ani

Alegerea si decorarea camerei copilului este intotdeauna o sarcina placuta pentru parinti si in acelasi timp importanta pentru linistea celui mic. Locul in care copilul doarme influenteaza modul in care acesta se dezvolta mai tarziu.

In ultimii ani psihologii au observat ca cei mici cresc armonios daca atmosfera in care dorm este una care ofera siguranta. Asa ne putem explica faptul ca majoritatea copiilor vor sa doarma cu personajul preferat, iar alegerea unui patut cu tema eroului este un motiv de reala bucurie si liniste sufleteasca.

In plus, un pat cu personajul potrivit poate fi un motiv ca cel mic sa doarma singur,  in cazul in care pana acum s-a obisnuit sa doarma intre parinti sau cu unul din parinti. Prezenta eroului preferat il poate convinge ca este placut sa doarma singur.

Alegerea patutului pentru copil trebuie sa tina seama si de calitatea saltelei. De multe ori parintii isi doresc un  pat sa arate bine, insa nu iau in calcul calitatea saltelei. O saltea confortabila asigura un somn linistit. Pentru copii este importanta pozitia coloanei si confortul termic. Trebuie evitata achizitia unei saltele doar din burete, iefina, dar care absoarbe umiditatea, iar pe termen lung nu este in regula. Aceasta trebuie sa aiba macar un strat de ventilatie.

Compozitia saltelei are nevoie sa respire, iar pentru acest lucru straturile din care este compusa trebuie sa permita ventilarea materialului. Acesta ar putea fi din cocos sau cocos/latex pentru bebelusi sau strat lana pentru copii mai mari.

Stim ca cei mici sunt plini de energie, transforma orice moment si aproape orice spatiu intr-un loc de joaca. Din acest motiv este recomandat un patut care sa aiba marginile protejate – patul nu este conceput ca loc de joaca, ci ca loc de dormit – insa stim ca acest lucru nu se intampla de cele mai multe ori. De aceea este recomandat ca un patut sa fie construit cu protectii laterale si margini cantuite.

In plus, trebuie sa fie solid si stabil pentru a oferi siguranta de care copilul are nevoie. Cei mici sunt de cele mai multe ori imprevizibili, alearga si sar in orice loc , iar un pat stabil si cu margini cantuite pe rotund ii protejeaza de mici accidente.

Pe de alta parte, patutul trebuie sa fie usor de mutat pentru cazurile in doriti dupa un interval de timp sa adaugati si sa schimbati elemente in camera. Daca este asezat pe saboti de platic care permit deplasarea acestuia ajuta mult comparativ cu picioarele rigide ale paturilor clasice.

La achizitia patutului parintii trebuie sa tina sema de materialele din care este alcatuita salteaua si husa astfel incat copilul sa nu fie alergic la acestea. 2/1000 din copii sunt alergici de exemplu la lana.

De regula la achizitia de promotii, salteaua este integrata patutului/in colet. In cazul in care salteaua este cumparata separat atunci trebuie sa tineti seama de dimensiunile patului pentru ca aceasta sa asigure confortul necesar copilului.

Patutul este privit ca un bun pe termen lung. De multe ori parintii doresc patutul sa-l tina pana copilul implineste varsta de 12 sau chiar 16 ani, in ideea de a-l folosi mai mult timp. Este important de stiut ca dupa 12-13 ani copiii incep sa doreasca a fi tratati ca si adulti. Un copil de 14-15 ani sigur nu va dori sa doarma in pat cu Anna si Elasa/ Minnie /FulgerMcQueen, etc. Din acest motiv achizitia unui pat pentru copil implica o discutie cu copilul, alegerea unui personaj si a dimensiunii patului potrivit varstei acestuia..