Trusoul de botez

Este un moment important atunci cand cineva isi propune sa boteze un micut, dar este si o responsabilitate pentru parintii spirituali. Rolul nasilor de botez este foarte important, ei participand in mod activ pe tot parcursul slujbei.

Ce trebuie sa cumpere nasii ? Care sunt obligatiile lor?

Botezul este unul din cele mai vechi ritualuri crestine si reprezinta modalitatea de intrare in comunitate pentru noul nascut. Potrivit invataturilor Bisericii Ortodoxe, botezul se face de obicei, la 40 de zile dupa nastere. Numai preotul are voie sa crestineze (boteze) si o poate face doar in Biserica.

Parintii bebelusului trebuie sa aleaga unul sau cel mult doi nasi – pot fi nasii lor de cununie, dar nu neaparat – sa fie buni crestini si persoane responsabile (nasii sunt priviti ca si parintii spirituali ai copilului). Parintii impreuna cu bebelusul lor, nasii, rudele si prietenii merg la biserica unde are loc botezul sau crestinarea. Copilul este bagat in cristelnita si stropit de 3 ori cu apa pe cap.

In multe zone preotul scufunda bebelusul cu totul in apa din cristelnita.

Dupa botez participantii la crestinare merg sa sarbatoreasca noul statut al copilului.

Cum trebuie sa se pregateasca nasii pentru botez?

–              se spovedesc;

–              se impartasesc;

–              invata crezul;

–              cumpara lumanarea de botez si marturiile in forma de cruce;

–              cumpara trusoul de botez al bebelusului;

–              cumpara cele necesare pentru biserica: un prosop, un sapun, o sticla de ulei (care va fi sfintit) si o sticla de vin rosu ce reprezinta sangele lui Iisus; prosopul, sapunul si sticluta de ulei sunt de cele mai multe ori incluse in trusoul de botez.

–              achita taxa pentru Taina Sfantului Botez la biserica; „Cate bordeie atatea obiceie”” spune un vechi proverb romanesc. Desi nasa este cea care se ocupa de trusou (in mod normal) nu ar fi rau sa se sfatuiasca atat cu mama cat si cu preotul, astfel inca sa fie sigura ca in ziua evenimentului este pregatita cu tot ce este necesar.

Trebuie sa ai grija ca bebelusul sa fie imbracat in functie de vreme… sa nu transpire sau sa-i fie frig. Cel mai bine adapteaza trusoul de botez la vremea de afara.

Nu uitati sa luati cu voi certificatul de nastere. Va avea nevoie de el preotul.

Intrebati eventual medicul pediatru daca trebuie sa luati vreo masura de precautie sau sa fiti atenti la anumite aspecte  (copilul intra in contact cu foarte multi oameni, iar sistemul imunitar nu este inca perfect dezvoltat).

Ce contine trusoul de botez?

–       panza alba sau crijma (panza in care se infasoara copilul atunci cand este scos din cristelnita);

–       fasa albastra sau roz (1m);

–       un prosop mare special pentru bebe (cu care se sterge de apa bebelusul proaspat botezat);

–       hainute pentru copil (de la chilotei sau body pana la gecute sau paltonase daca este sezon rece – Atentie! De cele mai multe ori hainutele nu se regasesc in Trusoul de botez gasit in comert, se cumpara separat),

–       o paturica;

 

Cutie eleganta pentru trusou botez

Pentru toate acestea puteti cumpara si o cutie de trusou, eleganta, stilata pentru a putea avea cele necesare intr-un singur loc, la indemana. Poate ca ar fi bine sa aveti eventual si un scutec;

Pregatirile pentru Sfantul Botez incep prin cumpararea hainutelor bebelusului. Taina Botezului este un eveniment deosebit si unic in viata fiecarui om, de aceea este important sa cumparam ce gasim mai bun (care nu inseamna neaparat cel mai scump). Hainutele pentru ceremonie trebuie sa fie deosebite, din materiale fine, la fel trusoul bebelusului si lumanarea, care trebuie sa fie frumos decorate. Pe masa pe care slujeste preotul se pune sticluta cu ulei, care urmeaza a fi turnat in apa din cristelnita la sfintirea ei. Cu acest ulei va fi uns bebelusul. Prosopul mare, care de obicei are dimensiunile de 70 X 150 cm, il folositi sa-l stergeti pe copilas dupa ce este botezat si scos din cristelnita.

Prosopul mic este pentru preot, care se sterge pe maini dupa ce il scoate din cristelnita pe bebe proaspat crestinat. Este un gest cu valoare simbolica.

Crasma (crijma) este panza in care nasa primeste bebelusul dupa ce preotul il scoate din cristelnita, dupa botez.

De asemenea, nasii vor veni la Biserica cu o lumanare mare de ceara impodobita cu flori, dar si cu marturiile pentru botez.  Marturiile sau cruciulitele de botez se vor imparti tuturor participantilor la slujba de crestinare. Acestea sunt, de obicei, ornate cu fundite colorate, roz daca este fetita sau albastre daca este baietel. O practica foarte frecventa dar nu obligatorie este cadoul pentru bebe: se obisnuieste ca nasii sa ii cumpere la botez si cateva seturi de hainute necesare pentru urmatoarele luni.

De asemenea, este datoria nasilor sa achite donatia la Biserica, pentru Taina Botezului.

Botezul este un moment special pentru toti participantii, recomandam tinuta obligatorie.

Lasa-ne un comentariu


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.