Piure de avocado – o reteta rapida si sanatoasa pentru bebelusul tau

Considerat un aliment-minune pentru continutul foarte bogat in vitamine si grasimi sanatoase, fructul piure_avocadode avocado este ideal pentru a-l intoduce in alimentatia bebelusului, incepand de la 6 luni, in etapa diversificarii hranei. Pe langa gustul delicios, avocado are avantajul ca poate fi combinat cu foarte multe alte alimente, atat legume, cat si fructe, deoarece are un gust neutru si o consistenta cremoasa.

Denumit si „unt vegetal”, fructul de avocado este foarte bogat in acizi grasi esentiali, proteine, antioxidanti (acid folic, vitaminele C si E), potasiu (cu circa 60% mai mult decat banana) ?i luteina (foarte importanta pentru buna dezvoltare a vederii copiilor). Tocmai pentru ca bebelusul dumneavoastra sa profite din plin de beneficiile acestui fruct, va propunem o reteta rapida, sanatoasa si delicioasa: piureul de avocado.

Iata de ce ai nevoie si cum poti sa prepari, in doar cateva minute, un piure delicios pentru bebelusul tau:

–           Un avocado copt

–           Doua linguri de iaurt (iaurtul poate fi inlocuit cu smantana sau lapte)

–           O lingurita de zeama de lamaie.

Se taie in doua fructul, pe lung, si se rasucesc cele doua jumatati pentru a se desprinde mai usor. Aruncati samburele si, cu ajutorul unei linguri, scoateti pulpa fructului din coaja si puneti-o intr-un castron ceramic sau din sticla. Zdrobiti bine pulpa cu o furculita apoi adaugati zeama de lamaie si iaurtul (sau smantana/laptele) si continuati sa pasati totul pana obtineti un piure cu consistenta dorita. Daca aveti un blender, este si mai rapid: puneti totul in vasul acestuia si mixati cateva secunde, pana se obtine un piure fin.

Pe masura ce copilul creste, iar alimentatia este mai diversificata, puteti amesteca acest piure de avocado (foarte sanatos si versatil) cu diverse alte ingrediente. Astfel, il puteti combina cu galbenus de ou fiert, cu branzica proaspata, cu un ficatel de pasare fiert, cu legume fierte (morcov, telina, pastarnac, etc) sau crude (adaugand o rosie, o jumatate de ceapa mica si putin castravete fara coaja, obtineti un delicios sos guacamole, pe care il va adora toata familia).

De asemenea, pentru a obtine un desert sanatos, puteti amesteca avocado cu pulpa altor fructe (mar, banana, piersica, nectarina, prune, etc.).

Micutul va adora piureurile cu avocado, iar dumneavoasta ii puteti incuraja pornirea de a manca singur lasandu-l sa se delecteze cu aceste bunatati asezat, in siguranta, intr-un scaun special pentru masa bebelusului.

Cum se coace mai repede un avocado?

Ca si banana, avocado este unul din acele fructe  care se coace dupa ce a fost cules. In general, in supermarketuri gasim fructe de avocado tari si nu prea bune la gust, deoarece sunt inca necoapte. Prin urmare, daca ati cumparat un avocado tare, nu-l mancati imediat, ci lasati-l sa se coaca.

La temperatura camerei, fructul de avocado se coace in circa 5-6 zile. Daca doriti sa il consumati mai repede, puteti injumatati timpul de coacere punand avocado intr-o punga de hartie alaturi de o banana, un mar sau o rosie. Acestea emana etilena (un gaz care accelereaza procesul de coacere), iar fructul de avocado va fi bun de mancat in 1-3 zile.

Un avocado copt are coaja de culoare verde inchis, fara pete negre, si trebuie sa fie usor moale la atingere, iar miezul este verde deschis si aromat. Daca fructul este foarte moale si lasa o adancitura in coaja la o presiune usoara, atunci inseamna ca a inceput deja sa se strice.

Lasa-ne un comentariu