Rapid si sanatos: 3 retete delicioase cu sfecla rosie pentru copilul tau

Cunoscuta si consumata inca din Antichitate pentru proprietatile ei terapeutice importante, sfecla rosie se numara printre cele mai benefice alimente pentru organism. Plina de nutrienti valorosi, sfecla rosie reprezinta o excelenta sursa de fibre, vitamine (B1, B2, B6, C), magneziu, potasiu, fier, fosfor si contribuie la refacerea globulelor rosii. De asemenea, sfecla are un efect energizant, stimuleaza toate functiile organismului si ajuta inclusiv la eliminarea toxinelor. Culoarea rosu-violet intens se datoreaza unor pigmenti numiti ”betalaine”, care ii confera si proprietati anti-tumorale.

  1. Smoothie cu mar, portocala, afine si sfecla rosie

Atat sfecla, cat si merele si afinele, se numara printre alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din meniul copilului tau si pe care ar fi ideal sa le consume intreaga familie. Cele trei ingrediente principale, pline de vitamine, fac ca acest smoothie sa fie foarte bun pentru copiii raciti sau in perioadele de convalescenta. Ingrediente:

  • o sfecla rosie mica,
  • o portocala,
  • un mar,
  • 200 g de afine proaspete sau congelate,
  • 100 ml de apa
  • 4 linguri de miere

Spala si curata Sfecla rosie si fructele se curata de coaja si se taie in cuburi mari. Apoi se pun in blender si se paseaza bine, pana se obtine un piure gros. Se adauga apa si mierea si paseaza din nou. Daca nu este suficient de fluid pentru a putea fi baut, se mai poate adauga apa si miere. Acest smoothie este un pachet de energie, gratie ingredientelor sanatoase, si se consuma imediat. Pentru un gust diferit, dar la fel de delicios, portocala si marul pot fi inlocuite cu mango si nectarina. De asemenea, puteti diversifica folosind merisoare, sau coacaze negre sau rosii in locul afinelor.

  1. Salata rapida cu sfecla, morcov si cascaval

Salata de sfecla rosie, morcov si cascaval se poate prepara in circa 15 minute si este ideala pentru copii, dar si pentru mamici (inclusiv pe perioada sarcinii), atat din punct de vedere al nutrientilor, cat si al aportului caloric. Ingrediene:

  • o sfecla rosie mica (cruda sau fiarta)
  • un morcov
  • 2 rosii
  • un ardei verde
  • 150 g cascaval (sau branzica proaspata)
  • Sare
  • Oregano (optional)
  • Ulei de masline
  • O lingurita suc de lamaie sau otet

Mod de preparare: Sfecla rosie si morcovul se curata si se dau prin razatoarea mare. Apoi se adauga putina sare, sucul de lamaie (sau otetul) si uleiul, se amesteca bine si se lasa la frigider pana pregatiti restul ingredientelor. Rosiile, ardeiul si cascavalul se taie in cuburi potrivite, apoi se amesteca cu legumele rase. Se potriveste de sare si se poate adauga putin oregano proaspat pentru un plus de savoare. Simpla si sanatoasa, aceasta salata se serveste imediat pentru a beneficia din plin de antioxidantii din sfecla rosie.

  1. Supa crema de sfecla coapta

Ingrediente:

  • 300g cartofi
  • 250g sfecla rosie
  • 100-150g radacina de telina
  • 1 ceapa de marime potrivita
  • 1 catel de usturoi
  • 1 litru de supa de pui
  • 1 tulpina de telina
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 3 linguri ulei de masline (sau alt tip de ulei)
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lingura suc de lamaie
  • sare dupa gust (optional – piper negru)

Mod de preparare: Preincalziti cuptorul la 190 grade C. Curatati cartofii, radacina de telina si sfecla si taiatile in cuburi mari, apoi puneti-le intr-un vas termorezistent. Stropiti radacinoasele cu o lingura de ulei de masline, condimentati-le cu sare si lasati-le in cuptor pana cand se inmoaie (aproximativ 45 de minute), dupa care lasati-le sa se mai raceasca putin. Intre timp, puneti cele 2 linguri de ulei ramase intr-o oala pentru supa si inabusiti usor ceapa, tulpina de telina si usturoiul (toate taiate cubulete), pentru circa 5 minute. Apoi, se pun in oala si legumele coapte inainte, supa de pui si frunza de dafin si se fierb aproximativ 15 minute. Scoateti foaia de dafin si pasati bine supa cu un blender, pana devine crema. La final se adauga smantana si sucul de lamaie. Copilul dvs va fi cel mai castigat!

Lasa-ne un comentariu