Cum se monteaza corect biberonul – un amanunt important

Montarea biberonului – efecte

Mulți părinți ajung să ofere lapte AR bebelușului, fie la recomandarea medicului, fie din proprie inițiativă, fără să știe că ei au contribuit la această situație. Există multe cauze care pot duce la creșterea cantității de lapte regurgitat, iar una dintre cele mai frecvente este montarea incorectă a biberonului.

Mulți părinți, bunici sau bone nu știu cum să monteze un biberon în mod corespunzător, iar tetina nu este aliniată astfel încât biberonul să „respire”. În timp ce bebelușul mănâncă, aerul trebuie să intre în biberon, iar aceasta se poate face prin alinierea crestăturii de pe tetină cu crestătura de pe inelul de plastic care se înfiletează pe biberon.

Dacă nu sunt aliniate, biberonul nu respira…copilul va înghiți mai mult aer, iar tetina se poate „scofalci” sau se poate bloca.

De asemenea, nu trebuie să strângeți prea mult inelul pe biberon, deoarece acest lucru poate afecta aerisirea biberonului. Noile biberoane Avent au deja acest sistem de aerisire integrat.

Alte motive pentru care regurgiteaza bebelusii, pe langa montarea gresita a biberonului.

Unii părinți folosesc tetine de flux 1-2 pentru nou-născuți, deoarece nu știu că există tetine cu diferite fluxuri și că se pot cumpăra separat tetine cu flux 0, cel mai mic orificiu prin care laptele poate trece.

În plus, este important să eliminați aerul din stomacul bebelușului cu trei bătăi ferme pe spate, nu prin frecarea sau lovirea ușoară cu palma pe spatele bebelușului. În majoritatea cazurilor, este nevoie de bătăi ferme și repetate, cu o mână fermă, nu moale. Bebelușul nu va păți nimic, iar aceasta este recomandarea neonatologului.

Dacă bebelușul mănâncă repede, înghite mult aer sau ați folosit o tetină greșită, acesta va regurgita mai mult. În acest caz, este important să urmăriți dacă mănâncă la intervale de 2.5-3-3.5 ore. Dacă acesta este cazul, atunci regurgitarea se datorează doar excesului de mâncare.

Dacă bebelușului i se face foame la intervale de 1-1.5-2 ore, este foarte probabil să regurgiteze mult și să-i fie golit stomacelul mai devreme, iar în acest caz trebuie să identificați cauza, care poate fi una dintre cele menționate mai sus.

În plus, o altă cauză a problemelor digestive poate fi flora bacteriană insuficient dezvoltată. Dacă bebelușul rămâne în burtica mamei până la 40-41 de săptămâni, flora bacteriană are suficient timp să se dezvolte și să poată digera orice tip de lapte praf (formulă).

Din păcate, din ce în ce mai multe nașteri au loc prin cezariană la 38 – 38.5 săptămâni, ceea ce face ca mulți bebeluși să primească recomandări pentru lapte hipoalergenic (HA), lapte fără lactoză sau lapte Pepti (din soia).

Pentru a ajuta la dezvoltarea unei flore bacteriene care să permită bebelușului să digere orice tip de lapte, medicii buni recomandă de cele mai multe ori o schemă de prebiotice cu probiotice, iar tranzitul bebelusului intra in normalitate.

Aceste sfaturi sunt bazate pe experiența de părinte și pe discuțiile cu mai mulți medici neonatologi și pediatri și au scop consultativ/informativ. Totuși, ele nu constituie o opinie medicală și este important să consultați întotdeauna medicul înainte de a lua orice decizie cu privire la alimentația copilului sau legata de formula de lapte oferită bebelușului.

Aveti aici filmuletul prin care se explica cum se monteaza biberonul: